Mijn site is beter dan de jouwe...

Als groene marketeer wil ik natuurlijk dat mijn website een zo klein mogelijke voetafdruk heeft, ja - want websites verbruiken gewoon energie - en meer dan je denkt. Nathan Waelkens van bitless heeft zijn werk gemaakt van het verduurzamen van internet. Ik heb hem dan ook graag ingehuurd om deze website te bouwen en groen te hosten. Gepassioneerd over het onderwerp als hij is laat ik het hem zelf even vertellen.

“Deze website mag je als groen bestempelen. Websites ’staan’ in een datacenter. Datacenters gebruiken enorm veel energie (door die applicaties en websites die er staan, niet het datacenter de schuld geven!). Al die energie wordt omgezet in warmte en die wordt meestal weer afgevoerd naar buiten toe. Zonde, op veel andere plekken wordt er weer gas verbrand om juist warmte te maken. Deze website staat in een heel bijzonder ‘datacenter’, namelijk in de kelder van een flatgebouw in Amsterdam. Daar wordt de warmte direct afgetapt van de server en overgezet in de boiler van de flat. Mensen hebben daar warm gedouched dankzij het succes van deze website en dus dankzij jouw bezoek. Namens de bewoners die van warm douchen houden: kom je snel weer terug? :-)

De hernieuwbare energie die is gebruikt om deze website te draaien wordt daarna dus nogmaals gebruikt.

Verder is de website zelf zo efficient mogelijk gebouwd zonder verlies van bruikbaarheid. Zo hebben we het aantal lettertypes beperkt, ook dat is namelijk data die gedownload wordt. Afbeeldingen zijn optimaal bijgesneden en hebben een maximale compressie. Hier valt erg veel te winnen. Waar mogelijk worden vector-bestanden gebruikt. Afbeeldingen worden ook alleen geladen als ze daadwerkelijk weergegeven gaan worden. Een afbeelding helemaal onderaan een pagina en die niet zichtbaar is wordt dus standaard niet geladen. Dat scheelt allemaal hele kleine beetjes energie. Maar zodra een website 10000 x per maand bezocht wordt….


"Op het moment van schrijven is alles optimaal. Dat kan veranderen. Een content editor upload eens een veel te grote inefficiente afbeelding, of er wordt een plugin geïnstalleerd die energie vreet. Om dit in de gaten te houden wordt de website gemonitord. Zo kunnen we aan de hand van een ‘budget’ zien of het ‘gewicht’ van een pagina en dus het mogelijke energie verbruik redelijk is. Ook bezoekersaantallen worden daar naast gelegd. Een inefficiënte pagina die amper wordt bekeken verbruikt ook niet veel energie. Zo kan mijn energie ook juist ingezet worden.”

Mooi groen dus! En dankzij de monitoring kan Nathan mij maandelijks vertellen hoeveel bomen ik mag planten ter ‘compensatie'. 

Zo is deze site zo groen mogelijk en zorgt hij voor zoveel mogelijk positieve impact.

Klaar om je positieve impact te vergroten?

LET'S START
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram