1C8A3688

WAT IS DUURZAME GEDRAGSVERANDERING?

Ben je met duurzaamheid bezig? Dan moet je weten hoe gedrag wordt bepaald en hoe je het kunt veranderen.

Dat is waar duurzame gedragsverandering om draait: gedragswetenschappen gemixt met marketing. Om zo jouw duurzaam project succesvol in de markt te zetten en te laten groeien.

Duurzame gedragsverandering =

Een mix van gedragswetenschappen en marketingtechnieken om klanten te overtuigen van een duurzamer gedrag. Vaak gaat dit duurzaam gedrag gepaard met de aankoop van een product of dienst.

Voorbeeld: De kennis van gedragsverandering kan worden ingeschakeld om klanten te overtuigen om minder vleesproducten en meer vegan producten te eten.

Waarom jij duurzame gedragsverandering moet toepassen in je marketing?

1. Weten dat iets anders moet, is niet genoeg om het ook anders te doen:

Ooit al eens minder chocolade willen eten, of op een bepaalde zaterdagavond beslist dat je maandag zeker terug naar de fitness ging? … en uiteindelijk zat je die maandagavond in de zetel en mét een reep chocolade in je hand?

Ja? Wel je bent zeker niet de enige. Weten dat iets anders moet, betekent niet per se dat we ons anders gaan gedragen. We weten ook al lang dat we anders moeten consumeren, maar toch blijft het moeilijk, dat kan frustrerend zijn als bedrijf.

2. Iedereen wil duurzaamheid, niemand wil duurzaam consumeren

Al eens gevraagd aan consumenten of ze duurzame producten willen? Wedden dat 90% volmondig ja zegt? … En dan ligt je product in de rekken, maar het verkoopt niet?

Wel, dat is de moeilijkheid van duurzame producten of diensten: zeggen dat je niet geïnteresseerd bent, dat je niet duurzaam wil consumeren, is sociaal niet aanvaard. Je bent een goed mens als je duurzaam consumeert.

Maar toch zien we dat duurzame producten niet zo goed verkopen. Een interessante studie van de Universiteit van Groningen gaf zelfs aan dat merken die een duurzaamheidscertificaat op hun verpakkingen communiceren, dalen in sales…

Juist communiceren over duurzaamheid is dus de boodschap en daarin kan gedragsverandering begrijpen, een hulpmiddel zijn.

3. Wil je opboxen tegen de Shein’s en Skims, dan moet je hun verslavende marketing snappen

Als duurzaam product moet je opboksen tegen massaproductie brands die telkens met iets flitsends en nieuws afkomen. Dan moet je snappen dat een mens moeilijk lange termijn kan denken, en snel inspeelt op triggers.

Iemand die duurzaamheid heel belangrijk vindt, kan toch worden gecharmeerd door de fast fashion brands…

Maar wees niet getreurd, als duurzaam brand zijn er manieren om hier tegen in te gaan!

Duurzame gedragsverandering in actie

Ontwerp zonder titel (28)

"Onze communicatie is beter door de kennis van duurzame gedragsverandering."

We willen mensen duurzamer laten beleggen, een stap die voor ons heel klein leek, maar toch doen mensen het te weinig. Met de kennis van duurzame gedragsverandering zijn we 'duurzaam beleggen' kritischer gaan bekijken. En nu snap ik veel beter waarom het toch niet zo makkelijk is voor de consument én hoe we dit kunnen oplossen.

Jasper Vekemans Duurzaam Beleggen Academy

Bekijk case

Meer diensten

1C8A3169

Je duurzame proposities op de markt zetten

Een duurzaam product, dienst of project op de markt zetten, vraagt extra aandacht. Met onze kennis van duurzame gedragsverandering en growth marketing, begrijpen we goed het gedrag van je klant en testen we assumpties voor we grote campagnes maken.

Lees meer
image

Verbeter jouw huidige marketing met gedragswetenschappen

Jouw marketing een boost geven? Begrijp wat mensen willen bereiken met hun huidig gedrag en verbeter zo jouw eigen marketing.

Lees meer
🪩
Klaar om je positieve impact te vergroten?
Let's go